Is er hoop voor Het Anker?

Uit: Groene Hart Koerier van 15 januari 2020

Een aantal leden van de Rotary heeft een nieuwe stichting opgericht met als doel de mogelijkheden te verkennen om Het Anker zelf te kopen en het gebouw zo voor de komende jaren open te kunnen houden voor de huidige gebruikers. Het AD berichtte hier vorige week al over.

Dat heeft Cathrin van der Werf, lid van de Rotary en woonachtig in Hazerswoude-Dorp als woordvoerster via een persbericht laten weten.  De Stichting hoopt Het Anker in elk geval open te houden totdat er over 5-7 jaar een nieuw dorpshuis is gerealiseerd is. Een business-case ter onderbouwing van de plannen wordt gemaakt.  Samen met een aankoop bod willen zij dat indienen bij de gemeente.

Hoge ambities
Het bestuur van de nieuwe stichting ‘Dorpshuis Het Anker’ bestaat uit Jaap van der Breggen, Peter de Ruiter en Bep van Mil. De eerste twee vormen sinds kort ook het bestuur van de bestaande stichting die het Anker blijft beheren totdat dit gebouw op 1 juli 2020 sluit als dorpshuis. Deze stichting heeft ook als taak het faillissement van Het Anker in samenspraak met de gemeente af te handelen. Er bestaat immers een in de loop der jaren opgebouwde huurschuld bij de gemeente die eerst moet worden vereffend. et het De bestuursleden zijn al jaren gebruikers van Het Anker en worden naar hun zeggen ondersteund door een grote groep bekenden uit hun netwerk en huidige gebruikers. Met elkaar en met het personeel van Het Anker onder leiding van Anita Bakker wil men op basis van een gezonde business case een programmaplan vol met activiteiten opstellen die in 2020 in Het Anker georganiseerd kunnen gaan worden.

Nieuwe gebruikers
Er is een ambitieuze lijst aan activiteiten opgesteld die de stichting wil gaan initiëren met vrijwilligers: van kookgroepen tot aan computerondersteuning, leren programmeren, voorleesochtenden, lunches, hulp bij administratie en de begeleiding van gezinnen met een asielstatus om hun weg in de Nederlandse maatschappij te vinden.  “Om Het Anker voor iedereen een betaalbare plek te laten zijn en blijven, moeten we heel goed naar de kosten kijken”, aldus het nieuwe stichtingsbestuur. “We ontkomen er niet aan dat bepaalde activiteiten professioneel gedaan moeten worden en dat we daarvoor de normale tarieven moeten betalen. Maar heel veel kan ook gebeuren met gesloten beurs. Als iedereen zich wil inzetten op het terrein waar hij of zij goed in is en als beloning de gulle lach en waardering van anderen krijgt, dan gaat het lukken”, is de overtuiging.

Informatie
Bent u als professional geïnteresseerd, dan neemt de nieuwe stichting graag kennis van uw voorstel met condities. Ook kunt u als vrijwilliger vrijblijvend contact opnemen met de beheerster Anita Bakker.

Verkoop van Het Anker
Het Anker staat sinds 2 januari als erfgoedobject met een maatschappelijke bestemming te koop. Belangstellende kopers kunnen tot eind februari per inschrijving een gemotiveerd bod doen. De planning van de gemeente is om voor eind maart een besluit te nemen over de door gegadigden ingediende voorstellen voor aankoop van Het Anker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *