Nieuwe Hoogvliet supermarkt opent 12 juli

Op 12 juli om 8.00 opent de nieuwe vestiging van supermarkt Hoogvliet in Hazerswoude-Rijndijk haar deuren. De inwoners zijn blij met de nieuwe locatie en ruimere winkel.  De ondernemers in de omgeving kijken echter nog de kat uit de boom.

In ‘het visitekaartje’ van Hoogvliet, de watertoren in Hazerswoude-Rijndijk, spreken wij met Riny Kouwer die voor Hoogvliet Beheer BV het project van de nieuwe supermarkt heeft gecoördineerd. In 2006 is al gestart met de plannenmakerij voor de verhuizing van de vestiging aan de Rijndijk naar de Willem Klooslaan. De toenmalige gemeente Rijnwoude wilde een integraal plan voor het hele gebied rond de Da Costasingel ontwikkelen. “Omdat in zo’n groot plan te veel afhankelijkheden en tempoverschillen zitten, is het lastig uit te voeren”, vertelt Kouwer. “Dat heeft tot veel vertraging geleid. Nu is door de gemeente Alphen gekozen voor een gefaseerde aanpak voor de ontwikkeling van het gebied.  Met onze supermarkt zijn wij ―eindelijk na 12 jaar― het eerste gebouw dat gerealiseerd is. Op de plek van het voormalige bedrijf van Vertegaal zal een appartementencomplex komen. Waar nu het pand van Carrier staat zijn woonhuizen gepland”.

Angst voor een allegaartje
Bij inwoners en winkeliers bestaat de angst dat het gebied straks een onsamenhangend geheel wordt nu er geen ‘masterplan’ aan ten grondslag ligt. De gemeente Alphen aan den Rijn is verantwoordelijk voor de regie op het geheel. Inwoners en ondernemers moeten er maar op vertrouwen dat zij het hele gebied op een samenhangende wijze verder ontwikkelen. Overleg over de herinrichting van het parkeerterrein vindt al plaats. Er komen volgens de gemeente meer groenaccenten in de openbare ruimte en de looproute wordt verbeterd. Gelijktijdig wordt ook de riolering vervangen. De werkzaamheden starten zo snel mogelijk, maar niet eerder dan dat de bouwactiviteiten met zwaar bouwverkeer voor het appartementencomplex zijn afgerond. Waarschijnlijk is dat dan toch pas begin 2020.

Groter assortiment en ruimere opzet
De nieuwe vestiging aan de Willem Klooslaan zal iets kleiner zijn dan die in de Baronie, maar aanzienlijk groter dan de Jumbo die er tegenover is gevestigd. “We willen onze klanten ten opzichte van de winkels aan de Rijndijk betere service bieden door een breder assortiment en ruimere opzet van de winkel”, vertelt Kouwer. Hij is van mening dat de winkel juist meer mensen voor hun boodschappen binnen het dorp zal houden. “Onze eigen winkel in de Baronie zal het wel merken in de omzet, maar voor de overige winkels in het dorp verwacht ik juist een positief effect”. Verder is de winkel duurzaam gemaakt door het platte dak vol te leggen met zonnepanelen. Dat is vanaf de straat niet te zien, maar wel vanuit de watertoren (zie foto). Parkeren kan men voor en naast het gebouw.

Aansluiting op rest winkelgebied
De aansluiting op de rest van het winkelgebied aan de Da Costasingel is nu niet ideaal. Dat is ook Kouwer van mening. “Wellicht kunnen we de doorgang bij de Jumbo breder en aan de buitenkant fraaier maken, zodat de doorloop aantrekkelijker wordt”, oppert Kouwer. Wat de nog lopende bezwaarprocedure betreft die AH heeft aangespannen tegen het aantal vierkante meters van de winkel: “Wij vertrouwen erop dat de uitspraak in augustus geen roet in het eten gaat gooien”.

Oude locaties verdwijnen
De twee oude gebouwen worden gesloopt. De percelen zijn inmiddels verkocht. Op de locatie van de drankenhal komt overeenkomstig het bestemmingsplan een appartementengebouw met 8 appartementen. “Doel van de kopers is het historisch lint op deze plek weer zoveel mogelijk te herstellen”, aldus Kouwer.

Astrid Teekens, voorzitter Winkeliersvereniging Da Costasingel:
 “Wij zijn als winkeliersvereniging niet tegen de komst van de Hoogvliet, maar hadden wel gehoopt op beter overleg over de ontwikkeling van het gehele gebied. Wij hopen dat de oplevering van de supermarkt een eerste stap is die leidt tot een samenhangend centrum voor het dorp dat in samenspraak met alle betrokken partijen tot stand komt. Ook hopen we op betere ontsluiting van het verkeer in de toekomst.  Wat het effect is van de supermarkt op de omzet van de andere winkels, is afwachten. Dat kan zowel positief als negatief uitpakken.”

Peter Spaan, bedrijfsleider Jumbo Da Costasingel:
Ik begrijp dat Hoogvliet deze nieuwe en grotere winkel graag wil. Ik zie het positief in, want met elkaar maken we het dorp zo sterker en kunnen we de consument juist op het dorp houden. Ik denk dat de ondernemers en inwoners in Hazerswoude-Rijndijk er allemaal beter van zullen worden.”

Opening
Zaterdag 7 juli om 18.00 uur sluiten de deuren van de vestiging aan de Rijndijk. Vanaf donderdagochtend 08.00 uur kan men terecht in de nieuwe winkel. De avond ervoor mogen genodigden de winkel alvast bekijken.

Bron: Groene Hart Koerier, 4 juli 2018

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *