Veel mensen hebben er last van zodra het buiten kouder wordt en vrouwen vaker dan mannen: wintertenen. Mensen klagen over pijnlijke, gezwollen tenen of een jeukend, branderig gevoel. Het zijn niet altijd de tenen, maar soms ook de vingers en het kan zowel links als rechts plaatsvinden of aan allebei de kanten, maar ook aan de polsen, de neus of oren. Bij sommige mensen zijn de tenen zelfs rood of paarsblauw verkleurd! Als het erg jeukt kunnen er door het krabben wondjes of ontstekingen ontstaan.
Hoe kan dat?
Wintertenen of wintervoeten ontstaan als het (buiten) koud is, door een abnormale reactie van de kleine bloedvaten in de huid. Als er minder bloed stroomt door de huid, ontstaat er een tekort aan zuurstof op die plek wat pijn en/of roodheid veroorzaakt. Dit komt vaker voor in de koude maanden. Het komt in sommige families vaker voor. Mensen die roken, bepaalde medicijnen gebruiken (zoals bètablokkers), weinig bewegen of heel mager zijn, hebben er sneller last van. Ook hebben mensen die veel buiten werken (boeren of boomkwekers) of mensen die in koude ruimtes werken (slagers) er last van, vooral als ze te strakke schoenen en te dunnen sokken dragen. Ook mensen die vaak zweethanden/voeten hebben kunnen deze klachten ontwikkelen. De medische benaming voor wintertenen is perniones en aan de hand van de klachten kan een arts de diagnose stellen.
En nu?
Houd uw lichaam lekker warm en droog. Draag goed passende schoenen en warme sokken van katoen/ wol. Vermijd extreme kou en grote temperatuurswisselingen. Soms helpt het om de handen/ voeten in te wrijven en te masseren met vette crème. Ook wordt wel eens aangeraden om de aangedane lichaamsdelen in een wisselbad te dompelen – eerst warm water, daarna koud water. Bij de een werkt het wel, bij de andere wat minder.
Rookt u? – Probeer te stoppen en vraag uw huisarts u daarbij te helpen. Denkt u dat uw medicijnen van invloed zijn op uw klachten? Maak een afspraak bij de huisarts om dit te bespreken.
Beloop
Van winterhanden of tenen kunt u weken last houden, maar gaat vaak vanzelf weer over. Als u er eenmaal last van hebt, heeft u kans dat de klachten weer terugkomen zodra het buiten weer kouder wordt. Mensen met ook al andere klachten van slechte doorbloeding in de benen hebben kans dat ze hun hele leven lang klachten blijven houden.
Toch naar de huisarts
Wanner is het raadzaam om toch naar de huisarts te gaan? Als de huid helemaal kapot is, er zweren ontstaan of wanneer deze huidafwijkingen bestaan zonder dat er sprake is geweest van (extreme) kou of niet overgaan. Ook als uw vingers/tenen gevoelloos zijn en wit worden of u bekend bent met, daarnaast, ook een andere aandoening of ziekte zoals etalagebenen of diabetes mellitus is het goed om met de huisarts te overleggen.