Het einde van het jaar komt al snel dichterbij en we krijgen in de kliniek al regelmatig de vraag wat er te doen is tegen vuurwerkangst. Helaas zijn veel dieren, met name honden, erg bang voor vuurwerk. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om deze angst te verminderen of soms zelfs helemaal weg te nemen. Dit kan met behulp van gerichte training maar soms is het ook nodig om kalmerende medicatie te geven.
Hoe kun je (vuurwerk)angst bij een dier herkennen?
Het dier neemt een lage houding aan, houdt de oren plat, de staart tussen de poten en kan gaan trillen. Ook gapen en de bek aflikken zijn signalen die duiden op angst of stress. Als u ziet dat uw dier bang is kunt u zelf het beste zo normaal mogelijk doen. Als u zich anders gaat gedragen is dit voor het dier een bevestiging dat er “iets aan de hand is”. Misschien is uw dier een beetje af te leiden met wat lekkers of speelgoed. Door in huis de gordijnen te sluiten en de tv of radio aan te zetten vallen de prikkels van buiten ook wat minder op.
Training
Er zijn ook mogelijkheden om door middel van training te zorgen dat uw dier minder bang wordt voor vuurwerk. U kunt bijvoorbeeld vuurwerkgeluiden laten horen in huis. Zet het geluid in het begin heel zacht en als dit goed gaat steeds een beetje harder. Let op dat u het geluid echt pas harder zet als het dier geen enkele reactie meer geeft op het zachte geluid. Er zijn ook hondenscholen en trainers die speciale vuurwerktrainingen geven. Het is wel belangrijk om hier tijdig mee te beginnen.
Medicatie
Als de training niet of onvoldoende helpt kan het voor uw dier prettig zijn om het wat kalmerende medicatie te geven. We horen wel eens van klanten dat ze bang zijn dat het dier dan nog steeds de angst ervaart maar het niet kan tonen door de suf makende medicatie. Er zijn inderdaad middelen waardoor het dier wel fysiek verdoofd wordt maar het nog steeds de angstbeleving heeft. Tegenwoordig zijn er echter diverse rustgevende middelen beschikbaar waarbij dit niet het geval is. Er zijn verschillende opties. Bijvoorbeeld iets wat zonder probleem voor een langere periode gegeven kan worden waar uw dier meer ontspannen van wordt, zonder sloom of suf te worden. Een andere optie is iets wat op de dag van de jaarwisseling zelf gegeven kan worden waardoor het dier suf zal worden en veel zal slapen. De middelen kunnen ook gecombineerd worden. Het is altijd verstandig dit even met uw dierenarts te overleggen. Geef nooit zomaar humane middelen!